5 tévhit a stroke-kal kapcsolatban

  • mayra.hu
  • 5 tévhit a stroke-kal kapcsolatban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
stroke

A stroke rettegett betegség, napjainkban a harmadik leggyakoribb halálok. Főként az idősebbek betegsége, de nőknél a klimax előtt jóval kisebb az esély a kialakulására. A legtöbb betegnél alattomosan, figyelmeztető tünetek nélkül jelenik meg. Azonban a köztudatban számos olyan tévhit terjedt el, amelyekkel gyakran a betegség érintettjei sincsenek tisztában.

A stroke hirtelen kialakulása miatt kapta a köznyelvben gutaütés, szélütés nevet, általában egyszerre több tünettel jelentkezik. Az elmúlt években számos felvilágosító kampány indult a könnyebb felismerés érdekében, ez nagy segítség az érintetteknek és a közeli hozzátartozóknak is. Annál eredményesebb a stroke kezelése, minél korábban kerül orvoshoz a beteg. Az örökletes tényezők, és társbetegségek mellett a modern kor stresszes, mozgásszegény és egészségtelen életmódja növeli a a kialakulásának kockázatát.

Tévhitek

  • Csak az idős betegeket érinti

A köztudatban a stroke az időskorúakat érintő betegség, ugyanakkor a szakemberek a fiatalok körében egyaránt érzékelik a jelentkezését. Jó hír viszont, hogy a felépülés gyorsaságában az életkor nem olyannyira nehezítő tényező, a kellő akaraterővel és kitartással rendelkező idősebb beteg is képes felépülni.

  • Mindig láthatóak a stroke jelei

Sokan tájékozatlanok a témában, ráadásul fiatalok esetében különösen nehéz felismerni. Igen gyakori vélekedés, hogy a látható jelek alapján, ilyen például az arc lebénulás, vagy a száj félrehúzódása könnyen felismerhető. Azonban ez sok betegnél nem tapasztalható, sőt figyelmeztető tünetek nélkül következik be a baj. De összefüggéstelen beszéd, a szédülés, vagy térlátás kiesés esetén érdemes orvossal konzultálni.

  • Visszafordítható a folyamat, ha három órán belül kórházba kerül a beteg

A gyorsaság nagyban meghatározza a sérülés mértékét, azaz minél hamarabb kezdik meg a beteg kezelését, annál hamarabb gyógyulhat és kevesebb lehet a látható maradvány tünet. A vérrög oldó kezelést a roham kezdetétől számított 3-4 és fél órán belül meg kell kezdeni, a visszafordíthatatlan károsodást azonban így sem biztos, hogy meg tudják akadályozni.

  • Gyorsan fel lehet épülni a stroke-ból

Gyakori tévhit, hogy pár hét alatt fel lehet épülni, hasonlóan más betegségekhez. Azonban az átesett betegek jelentős százaléka maradvány tünetekkel küzd akár hosszú évekig. A különbség abból fakad, hogy ezek egyes betegeken láthatóak, másokon viszont nem. Sokan megtanulnak ezekkel együtt élni, de az agyban végzett pusztulást valamilyen formában később is tapasztalják magukon.

  • A féloldali lebénulás minden stroke-osnál tapasztalható

Egyértelműen ez sem állítható, mivel sok olyan stroke-on átesett beteg van, akinél nem tapasztalható ez a probléma. Sok egyébtől függ a lefolyása, például az agyterület sérülésétől, és agyban fellépő oxigénhiánytól. Egyes pácienseknél nem sérül a mozgásközpont, azonban érinti akár a beszéd vagy a memóriaközpontot.

Ez is érdekelhet:
A stroke fájdalommentesen is ölhet!