A bőr fényessége a fiatalság záloga

bőrápolás

A dermokozmetológia világában semmi nem történik anélkül, hogy felmérnék a piaci igényeket. A legismertebb kutatási formula az un. Usability and Attitude Survey, amely arra szolgál, hogy megmérje, hogy egy kozmetológiai termék mennyire hatékony, milyen könnyen vihető fel a bőrre, illetve a terméket használók csoportja milyen vásárlási szokásokkal rendelkezik.

bőrápolás

Nemrégen ebben a témában különböző korú nőket arról kérdeztek, hogy mi a legfontosabb elvárásuk egy anti-aging termékkel szemben. Az eredmény egyértelmű és világos volt: a hölgyek legnagyobb része azonnali és látványos módon arcbőre fényét szeretné visszanyerni. Még inkább szeretnék, ha bőrük visszanyerné ragyogását és színét. Az eredmény nem meglepő, hiszen bőrünk érzékeny minden káros hatásra, és az évek előre haladtával veszít fényéből, tehát a külső környezeti hatásoktól védenünk kell. Különböző tanulmányok alapján, minél fiatalabb a bőrünk, annál több fény verődik vissza róla egyenletesen elosztva, tehát a bőr színe, fényessége is egyenletes. A zsíros bőr olajos fényűvé válik, míg a száraz bőr inkább fényevesztett, opálos.

bőrápolás

Belső- és külső okai lehetnek a bőr minőségi változásának. A belső kiválasztás során keletkező méreganyagok- ( helytelen táplálkozás, a gyógyszermaradványok, toxikus ásványi anyagok )-a bőrben lerakódva károsító hatásúak. A külső tényezők között első helyen szerepel a dohányzás, a légszennyezettség, a nem megfelelően eltávolított smink-, parfüm- és gyógyhatású termékek maradványai.

A különböző eredetű káros bomlástermékek a bőrben raktározódva szerkezeti károsodást okoznak, így a sejtek veszítenek vitalitásukból. Biokémiai szinten manapság jól ismert, hogy az úgynevezett szabadgyökök a leginkább bőrkárosító hatásúak, mivel felgyorsítják a kollagén rostok, valamint a hialuronsav lebontásának folyamatát, így fokozva  a bőröregedési folyamatokat. Azt is tudjuk azonban, hogy a szervezetünk képes semlegesíteni a szabad gyököket specifikus enzimekkel, mint a szuperoxid dizmutázok, katalázok, glutation peroxidázok, azonban ezek nem elegendőek a szabad gyökök elleni harcban.

bőrápolás

Tehát akkor mitől lesz hatékony az elvárásoknak megfelelő anti-aging kozmetikum? Tudnunk kell, hogy a bőr fényességét részben a bőrbe hatoló fénysugarak elnyelődése, részben pedig a bőrfelszín egyenletessége határozza meg. A jó anti-aging kozmetikumoknak tehát részben a bőr felszínén, részben a bőr mélyén is ki kell fejteni hatásukat. Egy felszíni gyengéd bőrradírozással eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, kisimítjuk a bőr felszínét, az egészen felszínes apró ráncokat elimináljuk. Így elősegítjük a kozmetikumban lévő hatóanyagok jobb felszívódását és mélybe jutását is.

A bőr belső rétegeiben a cél az, hogy megszabadítsuk a sejteket a mérgező anyagoktól és aktiváljuk a bőrsejtek anyagcsere folyamatait, melynek hatására a bőr visszanyeri vitalitását, fényességét, tónusát és tömörségét. Ugyanakkor a mélyebb rétegekben az un. fibroblasztok aktiválása révén növekedhet a kollagén és elasztikus rostok termelődése, mely a bőr alátámasztását, tömörségének fokozását biztosítja.  Végül, de nem utolsó sorban anti-oxidáns hatású összetevők a szabad gyökök elleni harcban lehetnek a segítségünkre.

További hasznos linkek

Biostimuláció a testbőr lazasága estén