Az anyagi biztonság egészségesebbé tesz

elégedettség

A rendezett anyagi körülmények között élők egészségesebbek, illetve ellenállóbbak a betegségekkel és fájdalommal szemben – ez derült ki Sage Journals hasábjain publikált tanulmányból, ami több tízezres mintára alapozva határozta meg az állításait. Ez volt az egyik legnagyobb mintavételezéssel végzett tanulmány, ami közvetlen kapcsolatot keresett a lelki egészség és az anyagi helyzet között.

Az emberi elme tulajdonképpen alig tesz különbséget a fizikai és pszichikai fájdalom között, ezért ezek feldolgozása is hasonlóképpen történik. A szóban forgó kutatás legfőbb kijelentése épp a fizikai és a pszichikai fájdalom hasonlóságát hangsúlyozza az anyagi biztonság függvényében: azon a delikvensek, akik rendezetlen anyagi körülmények között éltek, illetve ezt tudatosították magukban, a kísérlet során kevesebb ideig tudták jeges vízben tartani a kezüket.

A tanulmány más összefüggésekre is próbált rávilágítani. Amennyiben egy házasságban mindkét fél tartósan munkanélküli, hozzávetőlegesen 20 százalékkal költenek többet vény nélkül megvásárolható gyógyszerekre és készítményekre. Sőt, ennél is megdöbbentőbb adat, hogy a munkanélküliek hozzávetőlegesen kétszer annyi fájdalomcsillapítót fogyasztanak, mint a munkával rendelkezők.

Meg kell jegyezni azt is, hogy az anyagi nehézségektől való félelem minden esetben kontrollálatlanul érkezik, illetve ugyanez mondható el magáról a fájdalomról is. Sokak számára már egy gazdasági világválság gondolata is elég ahhoz, hogy tehetetlennek érezzék magukat a saját pénzügyeik kézben tartására, illetve kilátástalanságot szüljön bennük a kialakult helyzet. Súlyosabb esetben ez valós kilátástalansággá és pánikhelyzetté alakul, amiben az egyén a teljes tehetetlenséggel kell szembenézzen.

A kutatás készítői egyértelműen kijelentik, hogy ilyen helyzetben az egyén kiszolgáltatottnak érzi magát, úgy véli, nem ura a saját életének. Ennek egyenes következménye, hogy előbb vagy utóbb fizikai és pszichés eredetű fájdalmakkal kell szembenézzen.

Van megoldás…

Hazai szakértők szerint egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítunk a hosszú távú anyagi biztonságunk garantálására, ezért egyre többen keressük azokat a megoldásokat, amelyek igénybevételével biztonságban érezzük magunkat. Sőt, nem csak az anyagi stabilitásunkat igyekszünk garantálni, hanem az egészségügyi ellátásunkat is, ami szintén fontos feltétele a biztonságérzetünk javításának. Ezért cseppet sem meglepő, hogy a magán egészségbiztosítás szolgáltatások egyre népszerűbbek.

A jól felszerelt egészségügyi magánintézmények árai sok esetben megfizethetetlenek még abban az esetben is, ha jól tudjuk, hogy az egészség minden pénzt megér. A megfelelően megválasztott egészségbiztosítás azonban megfelelő belépőjegyet jelent ezekbe az intézményekbe, ahol nincsenek hosszú várólisták, nincs orvoshiány, nem magunknak kell gondoskodnunk az alapvető szükségleteinkről.

Ha megfelelő biztosítással rendelkezünk, illetve rendezettek a pénzügyeink, kiegyensúlyozottabbak lehetünk és nagyobb valószínűséggel kerülhetjük el a stressz által okozott megbetegedéseket. Most pedig a Virginia és Columbia Egyetem kutatóinak köszönhetően az is kiderült, hogy a fizikai és pszichikai fájdalmat is nagyobb valószínűséggel előzhetjük meg, ha rendben vannak az anyagi dolgaink.