Az aranyér megelőzése

Az aranyér nem tartozik a legkellemesebb témák közé, de mégis muszáj róla beszélni, hiszen rengeteg embert érint. Ha Önnek volt már egyszer aranyere pontosan tudja milyen fájdalmas tud lenni. Azért hogy ne alakuljon ki többször, olvasson tovább, és tudja meg milyen óvintézkedéseket tehet. Természetesen mindennek az alapja az egészséges életmód.

– Először is szabaduljon meg a stressztől, az idegességtől!

– Ha bármikor úgy érzi, hogy wc-re kell menni, ne tétovázzon! Minél tovább vár, annál nehezebben fog kijönni.

– Alakítson ki egy rutint! Amint beér a fürdőbe, üljön le és lélegezzen (ne tartsa vissza a levegőt), mert így csökkentheti a nyomást a végbélben. Lazítson, és hagyjon magának időt! Majd ha végzett azonnal menjen ki. Így kialakulhat egy rendszer, mellyel sokkal egyszerűbb dolga lehet.

– Egyen magas rosttartalmú ételeket (gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiörlésű gabonát). Ezzel lágyítja a székletet, és nem lesz szüksége akkora erőkifejtésre, ami az aranyér egyik fő oka.

– Igyon sok folyadékot (nem alkoholt)! A napi minimum hat-nyolc pohár tiszta víz mellé fogyasszon még egyéb folyadékokat is (gyümölcslét, teát, levest).

– Fogyasszon rost étrend-kiegészítőt. Kutatások szerint ugyanis, egy átlag ember a rendes táplálkozás során nem tud annyi rostot fogyasztani, amennyi szükséges lenne. Az étrend-kiegészítők pótolják ezt a hiányt. Fokozottan figyeljen azonban az adagolásra, és arra, hogy ilyenkor még több folyadékot igyon, hiszen az étrend-kiegészítő is tud székrekedést okozni (vagy rosszabbat).

– Iktasson be minden napjába egy kis testmozgást! Továbbá kerülje a hosszútávú ülést. Ha irodában dolgozik, minimum óránként iktasson be egy rövid sétát az épületben.

– Ha lehetséges kerülje a nehéz tárgyak emelését, vagy ha emel is, ne tartsa vissza a lélegzetét!

– Amennyiben épp terhes, éjszaka aludjon az oldalán, ezzel is csökkentheti ugyanis a nyomást az erekben.

A változtatás általában nem könnyű, sőt kimondottan nehéz feladat. Azonban odafigyelve, és néhány apró változtatást betartva forradalmi változást tapasztalhat, amit szervezete egészen biztos meghálál.