Így hat a fény a hangulatunkra

napsütés

A természetes fény az életünk része. Az éltető ereje nem csak a biológiaórákon elhangzott fotoszintézis kapcsán lehet ismerős – ugyanúgy nélkülözhetetlen a testi-lelki egyensúlyunk megőrzése érdekében is. A természetes napfény meghatározza a jókedvünket, hatással van az éberségünkre, illetve szerepet játszik számos betegség elkerülésében.

A napsütés és a közérzetünk kapcsolata elsősorban a téli hónapokban válik szorossá. Minél hosszabb időn vagyunk kénytelenek nélkülözni a napsütést, annál inkább frusztrálttá és lehangolttá válunk. Ha borongós napok követik egymást, a jókedvünk egyre távolabb száll.

Habár rengeteget olvashatunk a napozás ártalmas hatásairól, a bőr öregedéséről, az allergiás reakciók kialakulásáról, illetve a bőrrák veszélyeiről, ennek ellenére ki kell hangsúlyozni, hogy a kellően körültekintő napozás fontos mindannyiunk számára. A napsütésnek fontos szerepe van a D-vitamin termelődésében, ráadásul a szervezet természetes védekezőrendszerét is képes erősíteni. Sőt, egyes kutatások azt bizonyítják, hogy a napsütésnek komoly szerepe van a szklerózis multiplex kialakulásának megakadályozásában. A kutatók szerint ez a D-vitamin szintézissel hozható összefüggésbe, ami megmagyarázza azt, miért olyan ritka ez a betegség a világ legnaposabb tájain.

Mesterséges fény a természetesség érzetével

Ma már olyan fényforrásokkal rendelkezünk, amelyek képesek jótékony hatást gyakorolni a közérzetünkre, csupán jól kell megválasztanunk ezeket. Némi ügyességgel már szinte teljesen függetleníthetjük magunkat az éjszakák és nappalok váltakozásától.

Nem kell különös ördöngösségre gondolni, amikor a fények hangulatra gyakorolt hatásáról beszélünk. Maga a színhőmérséklet az a tulajdonság, ami a leginkább meghatározza a fény jellegzetességét. Ahogyan a természetes napfény, úgy a mesterséges fények is hatással vannak a hangulatunkra és a közérzetünkre, ezért cseppet sem mellékes, milyet használunk.

Fontos, hogy megfelelően váltogassuk a kékes, illetve a sárga fényeket a lakásunkban. A kékes fények éberségre ösztönöznek, hiszen a természetben is a nappali, illetve a déli órákban találkozunk ilyen fényekkel. Ezek kiválóan alkalmasak a munkafelületek megvilágítására, a tanulás során vagy más esetekben, amikor éberek szeretnénk maradni.

A sárgás-vöröses fények pedig a lakás természetes megvilágításában nyújtanak kiváló megoldást. Ezek fontos szerepet játszanak a melatonin hormon termelésében. A természetben az esti órákban találkozhatunk a vöröses-sárgás fényekkel, amikor közeleg a naplemente. Ekkor a szervezetünk is felkészül a pihenésre, illetve fokozódik a melatonin termelése. Ha jól szeretnénk aludni, mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk ezeket a szempontokat.