Jó csapat, kellemes időtöltés, eredményes meeting!

Általános tévhit, hogy egy cég sikere csupán a vezető tudásán és képességein múlik. Az általa összeállított csapat, legyen az akár csak néhány személy, vagy több száz dolgozó mind a cég életének komoly befolyásoló tényezői. Az ő munkájuk egyéni és csoportos szinten is meghatározzák a cég sikerét, éppen ezért jó, ha összeszokott, magabiztos csapat áll a háttérben. Egyetlen kívülálló, negatív személy is elegendő ahhoz, hogy a csapat egysége megbomoljon, rossz hangulat alakuljon ki az irodában, és ezáltal a munka kudarcba fulladjon. Ennek az elkerülésére szoktak csapat meetinget szervezni. Ezen programnak azonban sokan nem szoktak örülni, hiszen általában unalmasak, hosszadalmasak, és nem látják a hasznukat, csupán azt, hogy miatta lemaradnak a munkával, vagy elkésnek egy fontosabb tárgyalásról. Pedig nem muszáj ilyennek lennie, lehet ezt jól is csinálni!

A tudatosan felépített értekezlet, az azon résztvevők aktív bevonásával biztos sikert és nagyságrendekkel nagyobb eredményeket hozhat. Miről is van szó pontosan? Mi adunk néhány tippet:

– Mindig időben kezdődjön és végződjön a találkozó, ezáltal kevesebb lesz az emberekben a frusztráció, hiszen tudják mire számíthatnak, nem rabolják feleslegesen az idejüket.

– A megbeszélés mindig az előre megírt napirend alapján menjen. Ez is azért fontos, hogy a résztvevők tisztában legyenek a menetrenddel és így nyugodtabban tudják azt végigülni.

– A napirendi pontok azonban fel is cserélhetők, így mindenkit fel lehet rázni, hogy jobban figyeljen.

– Legyen alkalom arra, hogy mindenki szóhoz jusson, még a passzívabb munkatársak is. Ne legyenek elnyomások. Ennek a szabálynak a betartására minden alkalommal kijelölhető egy vezető személy.

– A meeting hosszától függően legyenek beépítve hosszabb-rövidebb szünetek, hogy mindenki ki tudjon nyújtózkodni és fel tudja frissíteni magát.

– Egy kis kreativitás sosem árt, sőt! Ne legyenek ugyanolyanok a találkozók, mindig legyen valami újdonság. Már az is elegendő, ha nem sima fehér lapokat és kék tollakat kapnak a résztvevők, hanem színeseket. Legyenek hanganyagok és videók beépítve, illetve olyan feladatok, amihez fel kell állnia, vagy helyet kell cserélnie egy-egy embernek.

– Fontos a helyszín kiválasztása is! Amennyiben van lehetőség kiszabadulni a négy fal közül, érdemes meglépni, hiszen ki ne szeretne elszabadulni a munkahelyéről napközben? Egy külső, semleges helyszín (pl.: étterem, kávézó vagy park) sokat javíthat a hangulaton.

– Az is egy jó megoldás, ha nem a dolgos hétköznapokon vannak ezek a csapat meetingek megtartva, hanem egy külön hétvégét szán erre a cég. Ehhez nem kell más, csak egy jó csapatépítő helyszín, ahol konferenciát, kisebb meetingeket, de még aktív csapatjátékokat is meg lehet rendezni. Egy évben 1-2 ilyen alkalom elegendő, és esetleg összekapcsolható valamilyen ünnepi alkalommal is (pl.: a vállalkozás évfordulója, egy nagyobb megbízás elnyerése, stb.).