Mi a te gyűrű méreted? Útmutató, hogy tökéletesen passzoljon az ékszer

 • mayra.hu
 • Mi a te gyűrű méreted? Útmutató, hogy tökéletesen passzoljon az ékszer bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az ékszerválasztás, bár kellemes, nem egyszerű feladat akkor sem, ha saját magunkat szeretnénk meglepni. A fizikai méreteink minden esetben befolyásolják döntésünket, mégis a gyűrűválasztás igényli a legtöbb időt és odafigyelést.

Amíg általában 2 csuklónk, 2 bokánk, 2 fülünk és egy nyakunk van, addig ujjakból, szerencsére 10 is adatott, legalább 5, de inkább több (jobb és bal oldal eltérő erősségűek) különböző méretben! Hogyan közelítsünk a gyűrű-paletta felé? Hogyan határozhatjuk meg a gyűrűméretünket? Az ekszerakcio.hu profi az adott kérdést illetően (is)!

Gyűrű, a végtelen változatosság

Gyűrűt nem csak házas emberek viselhetnek! Az ókor óta kiemelt rang-, fokozat- és tudásjelző szereppel bír, illetve szolgál esztétikai célokat.

Gondoljunk a fáraók, királyok, császárok uralkodóknak kijáró gyűrűire; a tanácsosok, hivatalnokok pecsét-; az egyházi méltóságok rangjelz (pápai halász- és a püspöki gyűrű); az egyetemisták végzőseinek diplomás vagy osztálygyűrűire; az észak-amerikai sportligák győztes csapatainak bajnokgyűrűire! Szintén szellemi képzettséget jelöl az U.S.A-ban és Kanadában hagyományos vas- vagy mérnökgyűrű.Továbbá érdemes megemlékezni az ókori rómaiak kulcsgyűrűjéről, mely a családi vagyon kincsesládáját zárta; illetve a gyászgyűrűről, amit az elhunyt személy emlékére viselnek.

Morbid ékesség volt a 16. században népszerűvé vált méreggyűrű, mely észrevétlenül juttatta az életet kioltó cseppeket az áldozat italába.

A modern idők “találmánya” a jellemzően műanyagból, a rabok által kézzel készített börtöngyűrű.

Vidámabb szerepet töltenek be a hangulatgyűrűk, melyekben folyadékkristály változtatja a színét a viselője testhőmérsékletének megfelelően.

Gyakorlatias célt szolgálnak az óra-, valamint a hüvelykujjat védő íjászgyűrűk.

Különleges esztétikai szerepük van a portré, a Giardinetto (több apró kővel díszített), a drága- és féldrágaköves, valamint az iparművészek ötvös, tűzzománc, üveg, fa, porcelán műremekei.

A gyűrű természete az önmagába záródó vonal, hurok, ami minden kultúrában az örökkévalóságot jelképezi. Nem véletlen, hogy a házasság és az örök hűség kifejezőeszköze (eljegyzési, házassági, vers-, Claddagh, örökkévalóság, ígéret gyűrűje).

A méret igenis lényeg!

A fent említett gyűrűtípusok jó része rendelésre készül (diplomás, bajnok, pecsét,… gyűrű), aminek alapfeltétele a gyűrűméret megadása. Ehhez pedig meg kell ismernünk annak mértékét.

Erre több eljárás is létezik, amit a következőkben részletezünk.

Amit különösen figyelembe kell venni:

 • Más-más országban eltérőek a gyűrűméretek! Ha online ékszerészetből rendelünk, érdeklődjük meg, melyik mérettáblázatot használják!
 • A gyűrűméret a jobb és bal kezeken eltérőek lehetnek! A jobbkezeseknek, általában a jobb keze izmosabb, így vastagabb; míg a balkezeseknek fordítva.
 • A környezet hőmérséklete döntő jelentőségű! A hőtágulás jelensége az ujjainkon is megfigyelhető, s milliméterekkel torzíthatja a valós gyűrűméret értékeket.
 • Tegyünk különbséget a belső és külső átmérők között!

Mérési technikák

1. Egy cérna és egy vonalzó

A legegyszerűbb gyűrűméret-vételi lehetőség:

 • Fogjunk egy kis darab cérnát, anyagdarabot, vagy papírcsíkot!
 • Tekerjük a mérni kívánt ujjunk köré!
 • Jelöljük meg a cérnán, papírdarabon az ujj kerületét!
 • Tegyük vonalzó mellé, s olvassuk le a kapott hosszt, vagyis az ujjunk kerületét!
 • Ez megegyezik a gyűrűméret-táblázatokban feltüntetett BELSŐ ÁTMÉRŐ-vel.
 • Ennek alapján, a megfelelő országot kiválasztva olvassuk le a gyűrűméretünket!

2. Etalon alapján

 • Ha van olyan gyűrűnk, amilyen méretűt szeretnénk, akkor rajzoljuk körbe a belső átmérőjét egy papírlapra
 • Vonalzóval mérjük le az átfogóját, majd annak értékéből számoljuk ki a belső kerületet! (d * pi, ahol d = belső átmérő és pi~ 3,14)!
 • Ennek függvényében ismét olvassuk le a gyűrűméret-táblázatból a megfelelő ország szerinti méretet!

Bár a gyűrűválasztás komplikáltabb a többi ékszerhez képest, ha kicsit változna ujjaink átmérője, így gyűrűméreteink is, az évek alatt, szerencsés esetben a vékonyabb ujjak még mindig megörökölhetik a szívünkhöz nőtt darabokat!