Mire érdemes odafigyelni pelenkavásárláskor?

Elsőgyermekes anyukák esetében az egyik legnagyobb kérdés, hogy milyen pelenkát válasszanak. Ez nem egy egyszerű feladat, hiszen rengeteg márka és típus közül válogathatunk. A különféle fazonok, anyagösszetételek és egyéb jellemzők tömkelege összezavarja a tapasztalatlan szülőt. A rutinos pelenkavásárló ismerőseit megkérdezve pedig még bonyolultabb lesz a helyzet. Mindenki mást fog ajánlani, abból az egyszerű okból fakadóan, hogy mindenki számára más vált be igazán. Mit lehet ilyenkor tenni? Bemutatjuk a legfontosabb tulajdonságokat, amik alapján pelenkát érdemes vásárolni.

Melyik a legjobb pelenka?

Ha csupán a jó tulajdonságaik alapján ajánlanának az emberek pelenkát, akkor valószínűleg a világ összes márkája és típusa tökéletes választás volna. Nem létezik ideális pelenka, a különféle tulajdonságaikat számba véve nekünk magunknak kell kiválasztani, melyik az ideális számunkra és persze gyermekünk számára. Ez valószínűleg nem jön majd azonnal, többféle típust és márkát ki kell próbálnunk. Választhatunk anyag, tartósság és egyéb extrák alapján. Mindenképp teszteljünk legalább 4-5 fajtát, mielőtt leraknánk a voksunk valamelyik modell mellett.

Pelekatípusok

Először is a hagyományos darabokról ejtenénk néhány szót. Ez a fajta semmilyen extrával nem rendelkezik, de minősége márkánként változó. Érdemes ezzel a típussal kezdeni kísérletezésünk a megfelelő márka megtalálásához. Figyeljünk oda viszont pár dologra az új szerzemény próbálgatása során. A jó pelenka szivárgásmentes, jól szellőzik, és nem irritálja a kicsi bőrét. Csemeténk reakcióin láthatjuk, mennyire érzi jól magát az új pelenkájában, vagy mennyire nem. Ehhez hozzátartozik, hogy megfelelő darab jól illeszkedik a bőréhez, és nem okoz bevágásokat neki. Ezen felül megkülönböztethetünk még éjszakai és nappali használatra szánt darabokat. A pelenka kinézete szigorúan maradjon másodlagos a kiválasztás szempontjai között. Sok szülőt elvarázsolnak a cuki mesefigurás darabok, miközben gyermekük láthatóan nem érzi jól magát a viselésük közben.

További tényezők

A megfelelő darab kiválasztását mindig a kicsi egyedi igényeihez kell igazítani. Ha csemeténk sokat forgolódik, akkor érdemes egy direkt éjszakai pelenkát is beszerezni számára. Ha gyermekünk izgő-mozgó típus, akkor nappalra is érdemes erősebb darabot választani. Egy nyugodtabb szemlélődő gyermek számára viszont teljesen felesleges plusz pénzt fizetni extraerős pelenkákért.