Télikert

A télikert szó hallatán sokan csak legyintünk: ugyan, minek az? Nem akarunk mi urizálni, semmi értelme az egésznek, felesleges pénzkidobás és egyébként sem tudjuk kihasználni. Ezen állításokkal azonban óvatosan kell bánni, mert bőven minket meglepetés, ha végig gondoljuk, hogy mennyire hasznos tud lenni. Érdemes legalább csak eljátszani a gondolattal, átrágni magunkat az előnyein és mindent körüljárni, mert egy télikert annyi pluszt adhat hasznosságát és felhasználási lehetőségeit tekintve, hogy azok felismerését követően nem győzzük kivárni, amíg végre elkészül ingatlanunk „ékszerdoboza”.

Nem kell a télikert, mert drága?

Amikor különböző, a szokásosnál nagyobb anyagi megterhelést jelentő kiadásainkról döntünk, rendszerint – és jó esetben – több oldaláról megvizsgáljuk annak szükségességét. Nincs ez másként a télikertek esetében sem. Azt persze nem állítjuk, hogy egy télikert megléte nélkülözhetetlen, azonban tényleg sokoldalúan felhasználható és még a rezsiköltségeinken is tudunk vele spórolni, akár már az első fűtésszezonban.

Hogyan tudok spórolni egy télikerttel?

Általában már meglévő teraszokra épülnek télikertek Magyarországon, mely abszolút kézenfekvő és felettébb praktikus. Az ingatlanokhoz tartozó teraszok az év egy bizonyos szakaszában használhatóak csak, amikor az időjárás engedi. Ellenben a megfelelő átalakítással, télikertté avanzsáló teraszunk gyakorlatilag bármire és bármikor használható. Kellemes időjárásban fedett, de nyitott – akár minden oldalán nyitottá téve azt a megfelelő nyílászáróknak köszönhetően – teraszként. A hőszigetelt télikert az év 365 napjában használható nappalinak, étkezőnek, klasszikus télikertnek, dolgozó szobának, vendégszobának. Tényleg amire szeretnénk. Teljes értékű lakótér ha azt szeretnénk, hiszen hőszigetelt és fűthető. A hőszigetelt rendszereknek köszönhetően egyik nagyon szimpatikus tulajdonsága, hogy szigeteli az ingatlant arról az oldalról, ahol hozzá van építve és mindemellett az óriási üvegfelületeknek köszönhetően hőcsapdaként működik: begyűjti a napsugarakat napközben, de nem engedi távozni. Emiatt logikusan kevesebb energiát kell felhasználnunk ingatlanunk felfűtéséhez, melegen tartásához. Tehát onnantól kezdve, hogy hőszigetelt és fűthető rendszert építettünk ki – mely átgondolt és gondosan megtervezett nyílászárókkal van ellátva – immáron csak saját képzeletünk szabhat határt, hogy mire szeretnénk hasznosítani ingatlanunk legújabb helyiségét. Amely – ne felejtsük el – közelebb visz minket a saját kertünkhöz, a természethez az óriási üvegfelületeinek köszönhetően.

Hogyan kezdjek neki a terasz beépítésnek, ha nem értek hozzá?

Semmiképp sem javasolt önállóan neki kezdeni, hiszen nagyon sok apró részletre kell odafigyelni – melyekre most ki sem tértünk – , melyeket egyrészt az elején el kell döntenünk hogy miként szeretnénk, másrészt ha a későbbiekben kiderül, hogy valamit rosszul választottunk meg, akkor a terasz beépítés kijavítása, utólagos beszerelése megsokszorozhatja költségeinket.

Kételkednünk azonban nem kell a végeredményben akkor, ha keresünk egy kifejezetten erre szakosodott vállalkozást. Keressünk engedéllyel rendelkező, referencia munkákat felmutatni tudó céget. A profi szakemberek folyamatos szakmai tanácsokkal látnak el minket és minden részletre felhívják figyelmünket , hogy a lehető leg körültekintőbben tudjunk dönteni. Ebben az esetben olyan télikertet kapunk a végén, ami minden tekintetben megfelel a kívánalmainknak.