Törpe dália

A törpe dália alig 40 cm-es magasságot elérő dália fajta, méretéből adódóan akár kőedényekbe akár balkonládába is ültethetjük, de gyakori dísze az ágyások szegélyének. Mivel ez a fajta sem télálló, a töveket még a fagyok beállta előtt szedjük fel.

A törpe dália (Dahlia variabilis) egyike a számtalan dália fajnak, kedvelt évelő gumósnövény. A  gumók általában tél közepétől tavasz végéig kaphatók, és rendelhetők meg a kertészeti webáruházakból. Kifejlett magassága általában 20-40 cm közötti, bokrosan növekedő ezért alkalmas balkonládába és kőedényekbe való ültetésre. A bokrosodás miatt ültetéskor vegyük figyelembe a helyigényét. Jellemző a fajtára, hogy sokkal kisebb virágokat hoz, viszont egy-egy bokron nagyobb számban fejlődnek ki.

Törpe dália

Kaphatók teltvirágú és egyszerű virágú törpe dáliák is, például a Dahlia Topmix pink fajta rózsaszínű virágokat hoz, júniustól egészen októberig virágzik. A törpe dáliát jó vízgazdálkodású talajba ültessük, és napfényes helyre helyezzük. Mérsékelten vízigényes növény, azonban a virágzása idején több öntözést és párásítást igényel. Jó tudni, hogy nem télálló, a gumókat még a téli fagyok előtt be kell gyűjteni. A letisztogatott gumókat válogassuk át, és az egészségeseket száraz, fagymentes helyen tároljuk a tavaszi ültetésig.