Fogápolásról bővebben

fogápolás

A fogápolás nagyon fontos dolog. Fogainkat mindig használjuk. A fogakra szükség van. A rossz fogakat a foghúzás után, lehet pótolni, azonban nem mindegy, hogy a saját fogaink meddig szolgálnak bennünket. A következő sorokban szeretnénk rávilágítani egy pár fontos dologra, amely a fogápolással kapcsolatos, pontosabban a helyes fogápolással. ha figyelembe vesszük a következő dolgokat, akkor valószínűleg tovább fogjuk használni saját fogainkat.

Egy néhány tévhit a fogápolással kapcsolatosan!

“Az egészséges vagy nem egészséges fogak örökletesek, ez ellen nem tehetünk semmit” Ez így nem igaz. Mindenki a saját fogai állapotáért felelős, de van egy dolog, ami ellen nem tudunk tenni, ez a fog szuvasodása. Fogaink romlásának folyamata attól függ, hogy mit teszünk meg érte, hogy ne romoljanak el. Hiába örököl valaki jó fogakat, ha nem rendelkezünk természetes fogápolási szokásokkal.

“A tejfogakat nem kell ápolni” Ez sem igaz. A tejfogakat rendszeres kell ápolni. Mert ha a tejfogak hamar elromlanak, akkor a későbbi fogak fejlődése valószínűleg nem megfelelő lesz. A fogak elromlásuk után nem elsősorban esztétikai jellegű problémát jelentenek. Hogy rendesen tudjuk a hangokat képezni és beszélni nagy szükség van az ápolt, rendezett fogsorra, sőt az evéshez is nagy szükség van rájuk.

“A fogkefét kicserélni csak akkor kell, ha szétáll a sörtéje”. Ha a régi fogkefénk még ránézésre jó állapotban van, akkor is ajánlott kéthavonta kicserélni. Mert egyes kutatások szerint a fogkefék sörtéinek tisztító hatása két hónap után már jóval kisebb, mint azelőtt.

“A fogfehérítés nem ártalmas” De ha belegondolunk, akkor ez is kémiai szer. A fogban található idegek károsodhatnak, amikor a kis résekbe bekerül a fehérítő anyag fogfehérítés közben. De a fogfehérítés után az eredeti és a már saját fogak színe is eltérhet. Ez sem lehet túl szép látvány. S mindezek ellenére a hatás nem is végleges, mindössze egy fél évig tarthat.

“A rendes fogmosás azt jelenti, hogy alaposan átdörzsöljük fogainkat! Hát ennek pont az ellenkezője igaz. Ha nagyon dörzsöljük a fogakat, akkor a fogzománcot megsérthetjük, s az nagyon el fog kopni. Ezek mellett a fogínyünket is megsérthetjük, s fertőző betegségeket is elkaphatunk.

“Fogmosást megoldhatjuk egy rágógumival”. Ez is egy tévhit. A rágógumi segíthet abban, hogy egészségesek maradjanak a fogaink, de a fogmosást nem helyettesítheti.

“A fluoridnak nincs jelentősége”. Ez sem igaz. A fluoridnak nagy jelentősége van a fogak védelmében. Megvédi a fogzománcot, s segít abban, hogy a baktériumok ne szaporodjanak el a szájban. Megvédi a fogak külső felszínét, s abban is a segítségünkre van, hogy a fogaink ne szuvasodjanak el. Próbáljuk jódozott sót használni. Használatával elegendő mennyiségű fluorid kerülhet a szervezetünkbe.