Milyen a jó futófelszerelés?

A futás az egyik legnépszerűbb sport, mivel bárki számára, bárhol, és bármikor elérhető. Segítségével javíthatjuk az állóképességünket, elérhetjük áhított testsúlyunkat, egészségesek és fiatalok maradhatunk. A futás közben felszabadult boldogsághormon biztosítja az egész napos jókedvünket. Ahhoz, hogy ezt teljes mértékben ki tudjuk használni vannak dolgok, melyekre érdemes figyelnünk:

• Az egyik ilyen tényező a technika. Ha kell, kérjünk szakértői segítséget a megfelelő futó technika elsajátításához, ezzel elkerülhetjük a kisebb-nagyobb balesetek bekövetkezését.

• A másik tényező pedig a futófelszerelés (ruhák, cipők, kiegészítők), melyek a speciális kialakításuk miatt nagyban hozzájárulnak a jobb eredmény eléréséhez. Segítségükkel a futás könnyebb, illetve kevésbé megterhelő a szervezetünknek.

A legeslegfontosabb (télen és nyáron egyaránt) a jó futócipő kiválasztása. Amennyiben rendszeresen járunk futni, ne sajnáljunk nagyobb összeget áldozni erre a darabra. A kínálat hatalmas, hiszen nem mindegy, hogy milyen talajon szeretnénk vele futni, milyen anyagból készült, milyen a talp kiképzése. Éppen emiatt a választáshoz és a vásárláshoz kérjük ki szakértő véleményét. A nem megfelelő lábbeli könnyen okozhat sérüléseket például az izomzatban vagy a csontokban, továbbá a futó élmény is teljesen más lehet.

Ugyan ez a helyzet a többi ruhadarabbal is. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy alul-, vagy túlöltöznek a sportoláshoz, pedig ez is nagyban befolyásolja a teljesítményt. Fontos, hogy milyen anyagból vannak a ruhák, ha tehetjük kerüljük a pamutot, mert az csak magába szívja az izzadságot, helyette válasszunk technikai futópólót, mely elvezeti a nedvességet és gyorsan szárad. A nők viselhetnek csak sportmelltartót is, illetve felvehetik azt a póló alá. A nadrág esetében jobb a kicsit hosszabb (térdig érő) futónadrág, mivel így megelőzhető a combok kidörzsölődése. Zoknik közül is válasszunk speciális futó zoknit, így elkerülhetjük a láb gombásodását, a rossz szagot és az esetlegesen kialakuló vízhólyagokat is.

Télen kicsivel nehezebb a jó ruházat összeállítása. Ekkor viseljünk hosszú ujjú felsőt és alsót, ezekből komplett szettet is beszerezhetünk sportboltokban. Továbbá vegyünk fel sapkát vagy fejpántot, mely védi fülünket a hidegtől. Azért, hogy a tüdőnk is védve legyen a fagyos levegővel szemben, beszerezhetünk egy maszkot, vagy csak kössünk egy vékonyabb kendőt az orrunk és szánk elé.

Extra felszerelésként beszerezhetünk egy praktikus karórát, mely méri a pulzusunkat, a távolságot, a sebességet, sőt esetleg még Gps adatokat is közöl velünk. Enélkül persze lehet futni, de mégis hasznos, ha tisztában vagyunk teljesítményünkkel.