Vérvétel 6+1 lépése, ami mindig megtörténik

Vérvétel

Vérvételre senki nem megy szívesen, vannak szélsőséges helyzetek, ha valaki például tűfóbiával küzd, vagy egyszerűen elájul a vérvétel után. De akinek nincs ilyen problémája, ő sem veszi rá magát egykönnyen a vérvételre. Sokan túldimenzionálják a vérvételt, majd minden egyes alkalom után elismerik: “Ettől valóban nem kell tartani!” Vegyük át a vérvétel lépéseit, hogyha esetleg vérvételre kerül a sor, csak legyinteni kelljen egyet: “Véres kis semmiség!”

0. lépés: a vérvétel indikációja

Ahhoz, hogy vérvételre mehess nem kell feltétlen nagy betegnek lenned. Évente egyszer mindenkinek ajánlott felkeresni háziorvosát, és tőle beutalót kérni egy nagyrutin vérvételre. Illetve ha szükségét látja az orvos, akkor más vérvételi paramétereket is érdemes lehet megnézetni.

A házi- vagy kezelőorvostól kaphatsz beutalót állami egészségügyi intézetbe vérvételre, ezek az ún. TB-támogatott vérvételek, amikért nem kell direktben fizetned.

Viszont ma már többen választják a magánorvosi rendelőket, ahonnét gyakran magánvérvételi helyekre vezet az út. Ezek a vizsgálatok könnyebben elérhetőek, specifikusabbak, és nem feltétlen kell hozzájuk beutaló. Ezek fizetős vérvételi vizsgálatok; nem a legolcsóbbak, de az idő és a vizsgálat specifikussága megkívánhatja az anyagi áldozatot, és hosszú távon jobban járhatsz velük.

vérvétel

1. lépés: Időpontkérés vérvételre

Ez egy nagyon fontos lépés vérvétel előtt. Bár ma már egyre több a spontán elérhető szolgáltatás (fodrászat, kozmetika bejelentkezés nélkül; ételrendelés éjfélkor stb), a vérvétel ma is időponthoz kötött a legtöbb helyen. Kivételt képez néhány állami intézmény, ahol a vérvétel reggelén kell sorszámot húzni, vagy ha épp az orvosnál vagy, és ő rendel el azonnali vérvételt.

Az időpontot nem kell mindig a “hajnali” órákra kérni. Általában a vércukor, a vér lipidszintjének mérését is tartalmazó vérvételeket éhgyomorral kérik; illetve a kortizolt szokták a reggeli órákban mérni (nem feltétlen éhgyomorral). A biztonság kedvéért időpontkérés előtt kérdezz rá kezelőorvosodnál, hogy milyen előkészületeket igényel a vérvétel, és hogy van-e napszaki kitétel!

2. lépés: Időben megjelenni a vérvételen

Sokaknak egyértelmű, de mégis többen figyelmen kívül hagyják ezt a protokollpontot. A vérvétel nem egy kerti parti, amiről nem baj, ha picit késel. Érkezz inkább lehetőleg 10 perccel korábban a vérvétel helyszínére. Ez az adminisztrációs feladatok miatt is lényeges lehet, amikre a következőkben térünk ki.

3. lépés: Vérvétel előtti adminisztráció

2020 óta a vérvétel előtt is, ahogy minden más orvosi vizsgálat előtt ki kell tölteni a COVID-nyilatkozatot. Ezenkívül le kell adni a beutalót, illetve a vizsgálatkérő adatlapot. Ha vizeletmintát is kellett vinni, azt is többnyire a vérvétel előtt kell átadni az egészségügyi személyzetnek.

vérvétel

4. lépés: Vérvétel

Következzék a vérvétel “csúcspontja”: maga a tűszúrás és a vérvétel, ettől tartanak a legtöbben. Sok múlik az egészségügyi személyzet gyakorlottságán, valamint a páciens bőrének és ereinek minőségén.

Az esetek többségében nincs is ezzel baj, és valóban csak egy szúnyogcsípést érezhetsz, utána már folyik a véred magától.

Azért hogy a szúrás valóban rövid, fájdalommentes és eredményes lehessen, az asszisztens általában elszorítja kicsit a felkart, hogy az erek jobban kitapinthatóak és láthatóak lehessenek a vérvételhez.

Pár másodperc, és már jópár deciliter vérrel szegényebb is leszel. De ne aggódj! A szervezet érti a dolgát, és szinte azonnal pótolja a kieső mennyiséget. Egy ilyen vérvétel egyébként jót is tesz a szervezetnek, hiszen elősegíti a vér felfrissülését.

5. lépés: Mintaanalízis

A páciens feladatainak egy része az előző lépéssel lezárult. A vérvételi hely saját laboratóriumában, vagy egy külsős laboratóriummal megvizsgáltatja a levett vért, majd meghatározott időn belül (1 nap – 2 hét; vérvételi paramétertől függően) megküldi annak eredményét a háziorvos részére, vagy emailben a páciensnek közvetlenül.

6. lépés: A vérvétel elemzése

Az internet segítségével Te magad is utánajárhatsz az egyes csillagos vérvételi paraméterek jelentésének, de ne feledkezz meg orvosoddal is egyeztetni!

Az interneten olvasottak ugyanis nem helyettesítik azt a komplex szaktudást, amivel az egészségügyben jártas szakemberek, ápolók és orvosok rendelkeznek.

A vérvételi eredmény hibás, szakszerűtlen értékelése következtében könnyen kikerülhet a látótérből egy árulkodó paraméter, ami akár egy komolyabb betegségre is utalhat.

A másik véglet pedig az, amikor valaki egy kis lényegtelen eltérés láttán súlyos betegnek ítéli magát.

Mindkét eset elkerülhető, ha a vérvételi eredmény értékelését kezelőorvosra bízod.

Vérvétel 6+1 lépésben: nem is annyira félelmetes, igaz? Reméljük, hogy ezzel a kis cikkel sikerül csökkenteni az egészségüggyel kapcsolatos mumusaid számát!

Éljen az egészség!