A sportolás szerepe a fizikai és mentális egészségben

sportolás

Ma még sokan azt gondolják, hogy a sport rengeteg energiát igényel, és drága, ugyanakkor egyre többen sportolnak rendszeresen. Számtalan kutatás bizonyítja az előnyeit egészségügyi, vagy a lelki egészség szempontjából, ezért érdemes megvizsgálni, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek a sportnak a különböző életkori szakaszokban.

Sokan mondják, hogy azért nem sportolnak, mert a mindennapi munka miatt nem tudnak rá időt szakítani, és mert drága. Viszont az is igaz, hogy egyre többen sportolnak rendszeresen. Ezért érdemes az előnyeit alaposabban megvizsgálni, különösen azokban a korosztályokban, ahol a napi elfoglaltság miatt (munka, iskola miatt) nehezebb lehet rá időt szakítani.

A mentális egészség szerepe napjainkban

A Legfittebbmunkahely.hu hívja fel a figyelmet arra, hogy egy kelet-közép európai felmérés szerint a magyar emberek betegen élik meg az életéveik 13%-át, és ennek okát a munkaadók 58%-a a fokozott stresszben látja. Más kutatások azt emelik ki, hogy a magyarok várhatóan alig több mint 58 évet élnek meg egészségben. Az, hogy a sportolás mennyire fontos, már a legtöbb munkahely is felismerte: ha különböző formákban (például béren kívüli juttatásokkal) támogatják a munkavállalóik sportolását, azzal elősegítik, hogy a maximumot hozzák ki magukból, amely a vállalat sikerére is pozitív hatással van. A sportolás a gyermek számára is kedvező, jövőbeni hatással bír, a fizikai egészség mellett a személyes tulajdonságaikra is, például a kommunikációs, és az együttműködési képességre.

Érvek a rendszeres sportolás mellett

  • Kevesebb megbetegedés

A testmozgást végző gyermekek és munkavállalók jóval kisebb arányban betegszenek meg, így jóval kevesebbet hiányoznak az iskolából, illetve a munkahelyről. A rendszeres sportolás egyik előnye, hogy javul az általános egészségi állapot.

  • Jobb koncentráció és jobb problémamegoldás

Mivel a sportolás serkenti az agyi vérkeringést, a koncentrációra is pozitív hatással van. A sporthoz nélkülözhetetlen, hogy célokat tűzzünk ki, ez azonban az élet számos területére átültethető. A következetes és kitartó munka – amelyet a sportolás terén kifejtünk, a munkában és az iskolában is nagyon nagy hasznunkra válik.

  • Magabiztosság, mentális kiegyensúlyozottság

A jó hangulatú emberek mindig kiegyensúlyozottabbak mentálisan, és magabiztosabbak. Amikor sportolunk a testünkben zajló kémiai változások hatására jobb lesz a hangulatunk, amely nem csak az elvégzendő feladatokhoz való hozzáállásunkat javítja, de a társainkhoz, kollégáinkhoz való viszonyunkra is pozitív hatással van, hiszen egy jó kedélyű ember társaságában mások is jobban érzik magukat- szívesen töltenek vele időt, vagy végeznek vele közös munkát.

  • Kevesebb stressz

Az ma már köztudott, hogy a stressz milyen kedvezőtlen hatással bír akár a hétköznapi életünkre és a munkavégzésre. A rendszeres sportolás segít csökkenteni a stresszt, így nem csak boldogabbnak és pozitívabbak érezhetjük magunkat, de ezáltal jobban tudunk összpontosítani az előttünk álló feladatokra.

  • Csapatépítés, csapatjátékosság

Egyre inkább közismert, hogy a mai munkahelyeken – de már a munkaerő-toborzásnál egyre fontosabb, hogy a kiválasztott jó csapatjátékos legyen. A nyugati országokban a csapatmunkára és a csapatépítésre régóta nagy figyelmet fordítanak már az iskolában is, azonban mi ebben jelentős lemaradásban vagyunk. A közösen végzett sport pedig erre az egyik legjobb módszer.

Sportágválasztás szempontjai a gyermek korosztálynál

Egyre több szülő van tisztában azzal, hogy az egészséges életmódba, – amelynek része a sport érdemes befektetni. Azonban a tapasztalatok szerint a szülők általában az otthonuktól való távolság és az ár alapján választják ki a gyermek sporttevékenységét. Mire egy gyerek igazán megtalálja a számára legjobb sportot, és a sportolás az élete részévé válik, addig 5-6 sportágat is kipróbál. A gyermekek esetében az a legfontosabb, hogy legyen kedve az adott sportághoz, illetve az, hogy az adott közegben jól érezze magát.

sportolás

Legnépszerűbb sportok a gyerekek körében

Manapság a tanulást igénylő mozgásformák közül a korcsolyázás, az úszás, a síelés a legnépszerűbbek. Nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is kedvelt a kerékpározás, de az extrémsportok is egyre több gyermek számára vonzóak, például wakeboard táborokba is egyre többen jelentkeznek. A fiúk körében a csapatsportok közül a futball töretlen népszerűségnek örvend, és egyre több lány is választja a focit rendszeres sporttevékenységül.

A sportolás költségvonzatai

A legtöbb szülő örül, ha a gyermeke rendszeresen sportol, azonban arról sem árt megfeledkezni, hogy a különböző lehetőségek igen eltérő és egyben megerőltető kiadással is járhatnak a család számára. A tanulást igénylő mozgásformákat általában tanfolyamokon keresztül sajátítják el a gyerekek, amelyek ára az ország területén belül is jelentős különbséget mutat. A tanfolyam költsége mellett időről időre új sportruházatra és sporteszközökre is szükség van, egyrészt mert gyorsan kinövik, másrészt az elhasználódás miatt. Míg egy jó minőségű biciklik ára nagyjából százezer forintnál kezdődik, egy uhlsport kapuskesztyű ára, amely a foci alapkelléke is tízezer forint felett van. A korcsolyákat is hasonló összegtől találjuk meg a különböző sportáruházak kínálatában, és szinte biztosak lehetünk abban, hogy a következő szezonra már kinövi a gyermek. A focilabdák terén is igen nagy a választék, hiszen akár a pálya típusa alapján is vásárolhatunk a különböző márkák kínálatából.

Összegezve

A rendszeres sportolás és a mozgásban gazdag életmód valamennyi korosztály számára fontos a jó testi és lelki egészség szempontjából. A sport olyan befektetés az egészségbe, amely az élet számos területén kamatoztatható.