Ginseng hatása, fajtái

A ginseng egy ázsiai gyógynövény, mely több alfajjal is rendelkezik és már több ezer éve használják az ősi ázsiai gyógyászatban, különböző erőfokozó, teljesítménynövelő, egészségmegőrző hatásai miatt. A fogyasztásánál figyelembe kell vennünk különböző fajtáit és azoknak eltérő hatásait. A cikkben bemutatjuk a Magyarországon elterjed fajtákat és azok hatásait.

Panax ginseng

Megtalálható még különböző neveken, mint Kínai ginseng, Amerikai ginseng, Koreai ginseng és vörös ginseng. Ez az egyik legnépszerűbb és leggyakoribb ginseng fajta amivel találkozhatunk. Kinézetével és megkülönböztetésével most nem foglalkozunk, hiszen az esetek nagyrészében előre feldolgozott, étrend kiegészítő kapszulaként találkozunk vele, otthoni termesztése és előállítása bonyolult. A panax ginsengnek a gyökerét használják a gyógyászatban.

Panax ginseng hatásai

A panax jelentése kínaiul a “mindent gyógyító”, nagyszerű hatása van a stressz elkerülése és oldásában. A kínaiak mindenre használják, fittebbé, egészségesebbé teszi őket, tovább élnek tőle.

A Panax ginseng hatásai közül a legfontosabbak a keringés és oxigén ellátottság javítása a testben, a fizikai és mentális fáradtság csökkentése, és az inzulin termelés növelése, így vércukor szint stabilizáláshoz jutunk, mely növeli az energia szintünket (hiszen mind ismerjük az a bizonyos cukor-komát vagy elvonást amikor is teljesen felborul a testünk inzulin szintje).

Fáradtság szintünket csökkenti, energikusabbak leszünk tőle, és az étvágyunk is nő. Érdemes télen is alkalmazni, hiszen melegítő hatásai is van, Ázsiában rengetegen használják idősebbek télen, a testhő növeléséhez.
Különböző hatásai mellet szerepel még a sugárfertőzés elleni hatása, az alzheimer kór elleni hatása és az immunrendszer erősítése

Szibériai ginseng

Oroszország déli részén és Kína északi részén honos, gyökerét és föld alatti szárát is felhasználják. Megtalálod Ciwujia, touch-me-not, ördögcserje, ci wu ju néven is. Gyengébb mint a panax ginseng, viszont valamelyest mások is a hatásai és felhasználási területe

Szibériai ginseng hatásai

Mint testvére, segít a keringésen és az oxigén ellátottságon, viszont ez a fajta ginseng nagyon jó hatással van a stressz és feszültség ellen is, a koleszterin szintre is jóhatással van. Adaptogépn hatással is rendelkezik, segít a testnek az alkalmazkodásban, méreg tisztításban is hatásos, sőt még a Csernobili katarsztrófa után is használták a sugárfertőzés ellen is.

Tanulás, agyserkentő

Mindkét tipusáról elmondható (főleg a panaxról) hogy nagyon jót tesz az agynak, növeli az oxigén ellátást, segít jobban emlékezni. Fontos hogy ha tanuláshoz vagy kognitív javuláshoz használjuk, mindenképp kúraszerűen fogyasszuk, legalább 1 hónap és érezhető hatást fog kifejteni (Saját tapasztalat alapján, ténylegesen felfrissíti az agyat, segíti a fókuszálást – érdemes egyetemistaként is fogyasztani, hiszen nem drága, mint különböző “agyvitaminok” melyek tartalmazzák, viszont kis mennyiségben, és akár nem olyan jó minőségben)

Másik nagyszerű hatása hogy nagyon jól ébrentart, nem lesz problémánk a vizsgaidőszakban a 4-5 óra alvással (viszont érdemes ekkor emelni az adagot, alvás előtt pár órával nem szedni mert nem lesz könnyű tőle aludni)

Ha tanuláshoz, iskolához szeretnél egy természetes hatóanyagokból álló mixet összeállítani olvasd el a kapcsolódó cikkünket

Ginseng a libidó fokozó

A hatásai között van a nemi vágy fokozása is. Rengetegen szedik libidó fokozóként, hiszen rengeteg más jó hatásai is van, és természetes. Afrozodiákumként van nyilvántartva.

Fogyasztása, mennyiségek, időzítés és egyéb fontos tudnivalók

A ginsenget kúraszerűen érdemes alkalmazni, legalább 2 hónap folyamatos szedés, majd 1 hét szünettel. Nincs túladagolási szintje, viszont túlzott szedése (1-2 gramm kapszula formában, 4-5 gramm por formájában), okozhat álmatlanságot (sőt ezt a szedés elején is tapasztalható – hiszen a szervezetnek valamelyest hozzá kell szoknia a prögéshez)
Esetenként okozhat hasmenést is, viszont ez ritka, és csak az anyagcsere javítása miatt tapasztalható, a szervezet egy idő után hozzá fog szokni és elmúlik.
Terhesség esetén csak a szibériai ginseng ajánlott, a panax ginsenget és társait jobb kerülni.

A napi mennyiséget kapszula formájából 300-500 mg körül állítsuk be, a saját tapasztalatunk alapján. Por formában érdemes 1 gramm körüli mennyiséget bevinni, de akár 2 gramm is szükséges lehet. Próbáljuk meg napi 2-3 alkalommal felosztani a fogyasztását, lehetőleg reggel, délelőtt és kora délután.

Fogyasztható magas vérnyomásúaknak is, hiszen adaptogén, gyakorlatilag még stabilizálhatja is a vérnyomásunkat, viszont az elején fél adagot szedjünk hogy a szervezetünk is tudjon jól alkalmazkodni, majd szép lassan emelhető az adag.