Nyaralj Törökországban!

Törökország tökéletes választás, ha egy igazán szép helyszínen szeretnénk kipihenni a dolgos hétköznapok fáradalmait. Bármilyen üdülést is tervezünk, családi, kisgyermekes nyaralást, romantikus kikapcsolódást a párunkkal vagy esetleg baráti kirándulást, Törökország páratlan vidékén biztosan megtaláljuk számításainkat. Festői tengerparti szakaszokat, színes kultúrát, történelmi ereklyéket, ínyenc ételeket és napfényes klímát kínál ez az egyedülálló helyszín. Fedezd fel Törökország csodáit!

Válaszd Te is idén a törökországi nyaralást! Nem véletlen, hogy az ország minden utazó szívébe belopja magát minőségi szállodai üdülőhelyeivel, számtalan szórakozási és sportlehetőségével és tengerpartjának szépségével. A Török Riviéra homokos strandokkal, fokozatosan mélyülő tengerrel, kiváló strand szolgáltatással, temérdek aktív pihenési lehetőséggel, valamint a háttérben emelkedő Torosz-hegység látványával hódít. Az Égei Riviéra lélegzetelállító természeti környezettel rendelkezik, kisebb és intimebb üdülőhelyeknek ad otthont. A riviéra városain kívül az egyik legnépszerűbb úti cél Isztambul, az ország kulturális fővárosa. Itt számos ókori, középkori és újkori látnivaló várja a turistákat, gazdag a kultúrája és híres-hírhedt az éjszakai élete is, megannyi szórakozóhellyel, étteremmel és pubbal. Törökország kultúrája az ország különleges, európai-ázsiai fekvésének és történelmének köszönhetően igen változatos, ötvözi a keleti és a nyugati tradíciókat. Földrajzi fekvésének köszönhetően az ország mind politikailag, mind gazdaságilag fontos stratégiai pontnak számít.

Törökország két része osztható. A kisebb közülük, Trákia, mint egyedüli fekszik az európai kontinensen. A Földközi – és az Égei-tenger partjai a zöld völgyekről és a kisebb hegyvonulatokról híresek. Az éghajlat melegebb forró nyárral és nedves téllel. Isztambulban a hőmérséklet 30° C fok körül mozog, a Földközi-tenger partjain eléri a hőmérő higanyszála a 40°C fokot. Télen a hőmérséklet 0°C fok körül mozog.

Az ország ázsiai része Közép- és Keleti-Anatóliára van felosztva. Közép-Anatóliát főleg hegységek alkotják. A legismertebbek közé tartozik a Taurus-hegység, amely az egész déli határán húzódik. A hó a hegyvonulatokon egész évben megmarad. Tipikusak itt a forró és száraz nyarak, 40°C fok körüli hőmérséklettel. A telek kemények szoktak lenni, -25°C fok hőmérséklettel.

Turgutreis, a csodás török üdülőhely a Bodrum-félszigeten

Turgutreis Törökország egyik városa, amely körülbelül 50 perces autóútra található a Milas-Bodrum repülőtértől. A település a Bodrum-félsziget második legnagyobb városa. Turgutreis igazán népszerű üdülőhely, 5 kilométeres homokos partszakasszal, hangulatos vízparti éttermekkel és bárokkal rendelkezik. Egzotikus pálmafák, türkizkék tengeri hullámokA város nevét Turgut Reis oszmán admirálisról kapta, aki itt született 1485-ben. Turgut Reis emlékműve néhány kilométerre található a városközponttól, a Sabanci Parkban. A települést korábban Karatoprak névre keresztelték, 1972 -ben Reis tiszteletére nevezték át.

Gasztronómia

A török konyhaművészet jól ismert Európában. A helyi konyhát jelentősen befolyásolta az Oszmán Birodalom sokszínűsége, multikulturális környezete. Az oszmán konyhaművészet egyesítette a birodalom területén élő népek ételeit és elkészítési módszereit. A legnagyobb befolyást a görög és közel-keleti konyha gyakorolta rá, de keveredtek benne az ősi, közép-ázsiai török hagyományok is. A leggyakrabban használt alapanyagok: padlizsán, zöldpaprika, hagyma, lencse, bab, paradicsom, fokhagyma, és uborka.

A helyi időjárás

Törökországot változatos időjárási körülmények jellemzik az ország nagy kiterjedése és a jelentős szintkülönbségek miatt. Szubtrópusi éghajlat uralkodik, forró nyár és csapadékos tél jellemző. Az Égei-tenger és a Földközi-tenger partján található idegenforgalmi területeken május elején kezdődik a szezon. Nyáron a levegő hőmérséklete 40°C-ig, a tengeré pedig 27°C-ig emelkedik. Az Égei-tenger partján több növényzet található, emiatt az érzékelhető hőmérséklet néhány fokkal alacsonyabb. A napsütéses ősz ideális városnéző kirándulásokhoz vagy sportokhoz.