Időjárás és az egészség

  • mayra.hu
  • Időjárás és az egészség bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Időjárás mindenütt van és mindenütt hat minden élőlényre, függetlenül attól, hogy a szabadban, vagy zárt térben tartózkodik. Az ember képes alkalmazkodni az időjárás viszontagságaihoz, jóllétünk gyakran mégis az időjárás függvénye. A legfrissebb közvélemény kutatások szerint a lakosság 29-54% véli úgy, hogy érzékenyen reagál az adott nap időjárására. Az időjárás-érzékenység nem csak azt jelenti, hogy az adott személy közérzete romlik, hanem gazdasági téren sem elhanyagolható a jelentősége. Gondoljuk csak munkaképességünkre, vagy az egészségügyi ellátás kiadásaira (pl. gyógyszervásárlás).

Az időjárásra adott emberi válasz alapján két csoportot különböztetünk meg. Az egyik csoport az időjárásra érzékenyek, akik közérzetük szubjektív romlásával reagálnak az időjárás megváltozására. A másik csoport, akik valamilyen tünettel reagálnak az időjárásra. Ez utóbbi csoportba tartoznak, akiknek valamilyen balesetük, sérülésük volt vagy súlyos megbetegedésben szenvednek és ennek valós tünetei súlyosbodnak (pl. fájdalmas műtéti heg, stb.).

Az elmúlt évek kutatásai számos új felfedezést tettek, így a fejfájás és migrén, de legutóbb a szívinfarktus és az agyvérzés, időjárással összefüggő változásai kapcsán is születtek publikációk neves tudományos szaklapokban.

időjárás

Nem szabad azonban azt sem elfelejteni, hogy az időjárás kedvezően is hathat az emberi egészségre. Elég csak utalni a napsugárzás helyes kihasználására, vagy hűvös légáramlatok pozitív egészséghatására. Érdemes tehát követni, hogy milyen lesz a mai időjárás, hiszen ebből közérzetünkre, hangulatunkra vonatkozóan is számos előrejelzést tehetünk.