A homoktövis hazai superfood is lehetne, de csak kevesen ismerik!

A külföldi superfoodok igen felkapottá váltak nálunk is, de jó hír hogy egyre többet hallani olyan elkötelezett szakemberekről, akik a hazai, talán kevésbé ismert superfoodokra hívják fel a figyelmet. Ilyen méltatlanul alulértékelt terményünk a homoktövis, amely nemcsak őshonos hazánkban, de a legtöbb kertben is megtermelhető lenne.

A modern és egészséges táplálkozás követői körében közismertek az olyan több tízezer kilométerről érkező csodanövények, egzotikus alapanyagok, mint például a quinoa, a spirulina, vagy akár a chiamag. Anélkül, hogy kétségbe vonnánk egy pillanatra is ezen termékek kedvező hatását, érdemes azonban kisebb ökológiai lábnyomú, ráadásul hazánkban előforduló termékekkel is megismerkedni és népszerűsíteni.

A közelmúltban jelent meg Szabó Adrienn könyve, a Magyar superfood. A dietetikus végzettségű szerző könyvében a téma iránt érdeklődők nemcsak a tetszetős recepteket találják meg a részletes magyar alapanyagok mellett, de könyve egy értékes helyettesítési táblázatot is tartalmaz. Tájékozódni lehet, hogy az egyes felkapott, (sok esetben méregdrága ) alapanyagok milyen, hazai termékekkel helyettesíthetők. Az igen népszerű goji bogyónak például remek a hazai alternatívája a csipkebogyó, a homoktövis és a virágpor.

A homoktövis előnyei és gyógyhatásai

A homoktövis kevésbé ismert növény hazánkban, pedig őshonos, emellett jóval jelentősebb C-vitamin tartalommal (10-szer annyi!) rendelkezik, mint a citrom. Az európai biogazdaságokban már régóta termelik, főként Oroszországban, Németországban, de a balti és a skandináv országokban van hagyománya.

A gyógyhatása igen sokrétű, ezért akár megelőző jelleggel, de kúraszerűen is fogyasztható:

  • antioxidáns
  • gyulladáscsökkentő
  • immunrendszer erősítő
  • méregtelenítő
  • koleszterincsökkentő
  • és segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A termésből készíthető szörp, de a belőle készült maghéj-őrleményt adhatjuk smoothik, kásák, müzlik mellé, de akár a kész levesbe, vagy főzelékbe is tehetünk egy keveset.

A homoktövisből kinyert olaj értékes alapanyaga a kozmetikai termékeknek- bőrfiatalító hatása miatt-. Emellett étrend-kiegészítő termékekként kapszula illetve csepp formájában is kapható.