Szinte minden konyhában megtalálható a kurkuma, és még az ízületeket is támogatja!

A kurkumát egyre többen használják fűszerezésre, emellett számos bizonyított gyógyhatással rendelkezik. Egyes betegségek esetén, kúraszerűen fogyasztva sokan tapasztalhatnak pozitív változásokat. Azonban a mértéktelen fogyasztástól érdemes mindenkit óva inteni, mivel nagyobb adagban történő bevitelével gyomorpanaszokat is okozhatunk.

Az ízületi gyulladásos betegségek különösen az idősebb korosztályt érintik, de a szakemberek és dietetikusok a megelőzésre hívják fel a figyelmet: megfelelő étrenddel egyes betegségek megelőzhetők. Egyes kopással és ízületi gyulladással járó betegségek esetén egyre többen fogyasztanak rendszeresen kurkumát, illetve kurkuma tartalmú étrend-kiegészítőt.

A kurkuma (indiai sáfrány) fontos alapanyaga a keleti konyháknak, a gyömbérfélék családjába sorolható. Gyönyörű színe és jellegzetes ízvilága miatt sokan használják előszeretettel. A kurkuma gyógyhatását manapság az egészségipar is felfedezte, és étrend-kiegészítő termékek fontos összetevője lett. A kurkuma tulajdonságai (színe, és gyógyhatása) a növény gyöktörzsében lévő kurkuminoidoknak, elsősorban a kurkuminnak köszönhető.

Laboratóriumi vizsgálatok, és állatkísérletek igazolták, hogy a kurkumin hatékony gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású. Olyan betegségeknél is kedvező, mint a diabéteszes vesekárosodás, a reumatoid artritisz, valamint 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és gyógyításában.

kurkuma

Tudnivalók a kurkuma fogyasztásával kapcsolatban

A szájon át bevitt kurkuminról nem árt tudni, hogy csak korlátozott mértékben képes hasznosulni, mivel csak egy része szívódik fel. A különböző fűszerekben lévő kurkuma mennyisége meglehetősen különböző, ezért a szervezet számára hasznosuló kurkuma mennyiségét nem könnyű ellenőrizni, ezért inkább ajánlható a kurkumin készítmények fogyasztása.

A nagyobb adagban fogyasztott kurkumin azonban gyomorpanaszokat is okozhat, de a kisebb mennyiségű, elsősorban fűszerként bevitt mennyiségeknél nem tapasztaltak mellékhatásokat. Egyes fennálló betegségek, mint a vesekő, vagy a véralvadásgátló készítmények szedőinek célszerű az orvossal előzetesen konzultálni.