Hétköznapok: bevásárlás Luxemburgban

Luxemburg

Egyre többen költöznek Luxemburgba munkavállalás céljából, hiszen a keresetek a környező országokhoz képest itt a legmagasabbak.

Luxemburg

A hétköznapi élet hasonlóan az itthonihoz hasonló forgatókönyv szerint zajlik. Reggel indulás a munkahelyre, illetve ingázás a fővárosba az agglomerátumokból, vagy akár távolabbi településekről. A közlekedés minden nagyvárosban dugókkal jár, amely jelentős időveszteséget, bosszúságot okozhat. Különösen érvényes ez Luxembourgra, a Nagyhercegség fővárosára, ahová naponta több tízezer ingázik a környező államok közeli városokból. A legtöbben a francia Metzből, és Thionville-ből, és a belga Arlonból érkeznek. A statisztikák szerint csak Németországból napi szinten 60 000 ember utazik munkavállalás miatt a határon túlra.

Luxemburg

Habár az ingázók jórészt péntekenként elhagyják a fővárost, szombatonként ismét dugók vannak, a bevásárlók miatt, akik a közel 30 százalékos árkülönbség miatt, nagyobb élelmiszer vásárlására a németországi üzletközpontokat keresik fel.

A magyarok számára a hétköznapok egyik meglepetése, hogy hazánkban szinte minden sarkon kisebb nagyobb üzletek találhatóak, a városok határában, és a főváros főbb csomópontjaiban nagy üzletláncok érhetőek el, addig Luxembourgban sokkal kevesebb kisbolt található, ezért a helyiek is napi szinten a nagy üzletközpontokba járnak kisebb mennyiség beszerzése céljából. Az üzletek nyitva tartása változó, a kisebbek általában 18 órakor, az üzletközpontok 20 órakor zárnak, és vasárnap zárva tartanak.

A hétköznapi élet egyik legnagyobb különbsége a megélhetés költségeiben jelentkezik. Az ingatlan árak, és az albérlet árak akár a budapesti árakhoz képest is extrém magasak.

Luxemburg

Amíg itthon egy dolgozó fiatal a fővárosban hosszú távon általában egy lakás bérlésére köt szerződést, Luxembourgban sokan kénytelen kompromisszumot kötni, és csak szobát bérelnek ki.

A Vaubanfort.lu weboldalán angol nyelven kereshetőek a legjobb ár-érték arányú ingatlanok városi és regionális szinten egyaránt. A portálon egyaránt megtalálhatóak a rövid és hosszú távú céloknak megfelelő albérleti szoba és lakáskínálat városi és regionális szinten egyaránt.