Öt tipp a tökéletes enteriőr kialakításáért

Ahhoz, hogy egy lakás vagy egy ház valódi otthonná váljon, nem elég hozzá összevásárolni a drága bútorokat. Figyelni kell az olyan apróságokra, amelyek valóban komfortossá teszik a szobákat. Összeszedtünk öt tippet, amelyek segítenek a tökéletes enteriőr kialakításában.

1. Becsüljük meg a teret

Praktikus tanács, hogy igyekezzünk már az elejétől elkerülni a túlzsúfoltságot. A minimalista stílus nem véletlenül hódít, kifejezetten hasznos annak mentén berendezni az otthonunkat. Egész biztos, hogy mindenkinek vannak felesleges tárgyai, bútorai, amelyeket alig, vagy lehet, hogy semennyire nem használ. Ezek csak foglalják a helyet, csökkentik az életteret, pedig szinte semmi előnyük nincsen. Az ilyen felesleges tárgyakat éri meg vagy kiselejtezni, vagy a szekrények mélyén tárolni. A vásárlás előtt érdemes mindig feltenni magunknak a kérdést: biztos, hogy szükség van erre a darabra az otthonomban? Ha a válasz egyértelmű igen, vegyük meg a kinézett terméket, máskülönben viszont mondjunk le róla.

2. Jelöljük ki a fókuszpontot

Fókuszpontra minden szobában szükség van az enteriőr kialakításánál. Ez az a tárgy vagy felület, amely magára vonzza a szemet, amely a legnagyobb attrakciónak számít az adott helyiségben. Ez lehet egy olyan használati tárgy, mint a televízió vagy a dizájnos TV asztalok, egy látványos dekorelem vagy egy műalkotás a falon, esetleg éppen a fal egy része, amelyet különleges tapéta vagy egyedi festés díszít. A fókuszpont segít súlyozni az enteriőr elemeit, ezáltal irányítja a figyelmet.

3. Alaposan nézzük szét a döntések előtt

Amikor egy enteriőr kialakítása a feladat, nem lehet megelégedni azzal, ha valami „egész jó”. A lehető legjobbra kell törekedni, ehhez viszont sok energia befektetésére lesz szükség. Gyakori hiba, hogy valaki mindent megvásárol az első bútorboltban, ahová betéved, ha illenek egymáshoz a különböző darabok, ha nem. Ez gyors megoldás, csak éppen nem éri el a kívánt hatást. Ehelyett érdemes elidőzni a netes tervezőprogramok előtt, kipróbálni, mi hová illik. Ha szeretnénk a lehető legnagyobb választékból szemezgetni, válasszuk az online bútor webshopokat, amelyek színekkel és formákkal is bőségesen el vannak látva.

4. Figyelj a fényekre

A tökéletes dizájn sem néz ki jól, ha nincs, ami megvilágítsa. A szobák megtervezésekor mindig számításba kell venni a fényforrásokat, ki kell próbálni, hol mekkora fényerőre lesz szükség a megfelelő összképhez. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy éppen átalakítás alatt áll az otthonunk, fontoljuk meg a modern megoldások, például a LED-fények használatát, ezekkel elérhető a változatos megvilágítás. Ha erre nincs lehetőség, akkor is javíthatunk a fényviszonyokon: egy a szoba hangulatához illő lámpa bármikor beilleszthető az enteriőrbe, gyakorlati haszonként pedig segít a sötétebb terek megvilágításában is.

5. Vigyük a nappaliba a természetet

Bármilyen legyen az otthonunk hangulata, biztos, hogy azon képes javítani néhány növény, élővé varázsolva a környezetet. A virágok elhelyezését természetesen nem csak a dizájn határozza meg, az is fontos, hol találunk azoknak életképes környezetet. Újszerű, modern és kifejezetten menő megoldás újabban a zuzmófal beemelése az enteriőrbe – ez a gondoskodást alig igénylő, mégis élő organizmus kiváló fókuszpont is lehet a helyiségben.