Toszkána legismertebb borai

Ha Toszkánára gondolunk, biztos, hogy elsőként majdnem mindenkinek a bor jut eszébe.

Chianti Classico

Toszkána közepén, Firenze és Siena között található a Chianti Classico területe. Ezt a fekete kakas emblémával ellátott nedűt évszázadok óta próbálják hamisítani. Ennek kivédésére először a XVIII. század elején hoztak szigorú rendelkezéseket a bor termelésével kapcsolatban.

Behatárolták a régiót és azt is, hogy milyen szőlőfajtából állítható elő a bor. A Chianti termőterülete Firenze, Arezzo, Siena és Grosseto környéki, konkrétan meghatározott településekre terjed ki.

A Chianti Classico kizárólag a termőterületnek még jobban körülhatárolt, központi részéről származhat. A Chianti cuvée típusú ital. A felhasznált szőlők: sangiovese és canaiolo (vörös alapborok), kevés trebbiano és malvázia (fehérek), valamint alkalmanként nagyon kevés (vörös) cabernet sauvignon és merlot.
Az utóbbi időben egyre gyakrabban kihagyják belőle a fehérszőlőt, sőt a mai szabályok szerint már 100%-os sangiovese is lehet Chianti.

Harmincnyolc hónapos tárolás után a palackon feltüntethető a riserva szó. A még tovább tárolt, még jobb bor minősége superiore fokozatú. A Chianti Riservát vagy Classico Riservát 16-19 °C-on a legjobb fogyasztani, míg a fiatalabb Chiantik kissé hűvösebb hőmérsékleten, 13-16 °C-on nyújtják az igazi élvezetet.

chianti

Brunello di Montalcino

A montalcinoi borvidék legismertebb terméke a Brunello di Montalcino. Szigorú előírások szerint termelik: kötött hektáronkénti hozam és lékinyerés, két éves kötelező tölgyfahordós érlelés, forgalomba hozatal előtti ellenőrzés és a zárt borvidéki működés együtt biztosítja a világhíres bor tagadhatatlanul kíváló minőségét. Gyengébb évjáratok termését nem is brunelloként, hanem “Rosso di Montalcino”-ként, azaz “montalcinoi vörös”-ként hozzák forgalomba.

Vin Santo, a desszertbor

A Vin Santo, a toszkánok híres és kedvelt desszertbora. Narancssárgás színű, édes, intenzív ízű bor, amely válogatott, hosszú hónapokon keresztül szárított és aszalt szőlőszemekből készül.

Minimum négy évig egészen kicsi hordókban, úgynevezett caratellikben érlelik. Leginkább aprósüteményekhez és száraz édességekhez ajánlott, mint például a cantucci. A cantucci tradícionális, mandulás toszkán sütemény, a borba mártva fogyasztják. A Vin Santót 10-12 C°-os hőmérsékleten érdemes fogyasztani.
forrás: Gasztrotrip